Županovi Bášovi a synovi Petrovi patrilo hradné panstvo aj v šípkovskej doline

Hrad Uhrovec. Autor: Nataša Bezáková.

História majiteľov Šípkovskej doliny je bohatá a zaujímavá, nakoľko je spätá s významnými osobnosťami uhrovského panstva.

Prvenstvo si získal župan Báš z rodu Hunt-Poznanovcov.

Do roku 1285 so synom Petrom vytvorili rozsiahle hradné panstvo zaberajúce celé územie ľavého brehu Bebravy.

Šľachtický rod Hunt-Poznanovcov

Koncom 13. storočia ako posledné pribudli obce: Závada, Omastiná, Dubnička, Č. Lehota, Šípkov, Krásna Ves, Trebichava, Miezgovce, Slatinka.

Tento rod pripojil k panstvu celkovo 20 obcí v povodí potoka Bebravy a Radiše. Centrom správy sa stal Uhrovský hrad, ktorý bol ochranou pred vpádom Tatárov, nebol nikdy dobytý a i dnešná ruina patrí k najhodnotnejšiemu románskemu hradu.

Najväčší vplyv na príbeh Banovskej kotliny mal šľachtic Francesco (František) Zay, ktorý sa tam usadil v 16. storočí. Snažil sa pomôcť kultúrnemu rozvoju regiónu.

Posledným z dlhého zoznamu významných majiteľov bol rod Zayovcov. Začínal v roku 1547 Františkom Zayom a dlhé stáročia sa erb rodu vypínal nad bránami hradu, ktorý ich chránil v časoch protistavovského povstania a tureckého nebezpečenstva.

V 18. storočí je Uhrovec centrom trhového a obchodného diania …

Neskôr sa šľachta sťahuje do kaštieľov a kúrií, hrady pustnú, do kamenných monumentov sa zahrýza zub času, niektoré zmiznú úplne.

No ich história je preskúmaná, zmapovaná, zarchivovaná… teda hľadajme úlomky minulosti a spomínajme …

Nataša Bezáková

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu