Tetušky z Kobylí na Břeclavsku šliapali kapustu ako za starých čias

Tetušky z Kobylí na Břeclavsku šliapali kapustu ako za starých čias
Tetušky z Kobylí na Břeclavsku šliapali kapustu ako za starých čias. Foto: Veronika Pilařová

KOBYLÍ – Šliapanie kapusty poznáme z rozprávania svojich babičiek, ale vďaka hanácko-slováckym gazdinkám si môžeme pripomenúť ľudovú tradíciu aj v súčasnosti.

Kapusta (po česky zelí) – jedna z najstarších zelenín v histórii ľudstva je na našom stole už po stáročia vítanou pochúťkou a v zime tiež nezanedbateľným zdrojom vitamínov.

Kyslá ponúka ešte o čosi viac. Je bohatá na vitamín B, železo, draslík, horčík, vlákninu a antioxidanty. Preto je odporúčaná aj pri niektorých druhoch rakoviny.

Pochádza zo Stredomoria a pestuje sa už viac ako 4000 rokov.

Na trhu s kapustou (1925-30). Autor: Mousson Josef (1887, Maďarsko – 1946, Trenčín)

Na mnohých druhoch kapusty si pochutnávali už Egypťania, Gréci a Rimania. Najmä Rimania boli známi svojimi obrovskými kulinárskymi znalosťami a pomohli spopularizovať kapustu v celej Európe.

Videoreportáž: Tetušky z Kobylí na Břeclavsku šliapali kapustu ako za starých čias

„Boh vedel, že sme dobrí, a tak nám na zem zoslal kapustu“ vyhlásila s trochou zveličenia o kapuste česká spisovateľka, autorka kuchárskych kníh, Magdalena Dobromila Rettigová.

Tohtoročná kapusta je už zozbieraná, o tom, že je dobré myslieť na budúce obdobie, každoročne myslia v juhomoravskej obci Kobylí (okres Břeclav) bohatej tradíciami, ktorá sa rozprestiera v mierne zvlnenej velkopavlovickej vinárskej oblasti okolo bývalého kobylského jazera.

Múzeum obce Kobylí pripravilo pre miestnych záujemcov, milovníkov tradícii z trenčianskeho regiónu (Slovensko) ako i širokú verejnosť netradičný zážitok.

Miestne nadšenkyne „Tetušky”, ktoré tvoria zoskupenie v Klube priateľov histórie, ukázali ich recept na starodávnu pochúťku plnú vitamínu C a pred zrakmi zvedavcov šliapali v potravinárskych čižmách kyslú kapustu tradičným spôsobom.

Pre dokreslenie atmosféry českého vidieka si obliekli sedliacke kroje a do rytmu im počas ukážky vyhrával  známy heligónkár, rodák zo Zarazic (Južná Morava) Jan Grabec.

Miestne „Tetušky” v Múzeu Kobylí s návštevníkmi z trenčianskeho regiónu. Foto: Veronika Pilařová

„Keď je kapusta došliapaná, ďalej putuje do keramických sudov, v ktorých vykvasí. Z naloženej kyslej kapusty pripravujeme pochutiny po celý rok,“ uviedla počas šliapania kapusty predsedkyňa Klubu priateľov histórie Radoslava Bureš Obadalová.

Na jednej z nich „domácej kapustnici“ si návštevníci počas akcie pochutnávali.

Gazdinky opäť po roku oprášili kuchárske knihy starých rodinných receptov a pripravili aj beleše – tradičné kysnuté koláče s marmeládou.

To, že ide kobylským ženám práca naozaj od ruky, dokazuje aj víťazstvo (2015) o najlepšie koláče Modrých Hôr.

Došliapaná kapusta ďalej putuje do keramických sudov. Foto: Veronika Pilařová
Rezanie kapusty na rezačke. Foto: Veronika Pilařová
Tlačenie kapusty do keramického suda. Foto: Veronika Pilařová
Gazdinky pre návštevníkov pripravili aj beleše – tradičné kysnuté koláče s marmeládou. Foto: Veronika Pilařová

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu